skip to Main Content

De technologie

De GluGreen® Technologie is een resultaat van gedegen onderzoek van verschillende jaren. In samenwerking met TNO in Delft hebben diverse importeurs van tropisch hout met eigen bosconcessies in de tropen samengewerkt om deze technologie te ontwikkelen. Mevo Houtindustrie bracht jarenlang kennis en ervaring in van het verlijmen van (tropisch) hout. De technologie is speciaal ontwikkeld om (zware) niet-gedroogde tropische hardhoutsoorten constructief te kunnen verlijmen. Op dit moment ligt de focus op het vingerlassen (verlengen) van hout. Door het combineren van een aantal vindingen, zijn verschillende aspecten fundamenteel anders vergeleken met de conventionele manier van vingerlassen. Het resultaat is een betrouwbare, sterke en duurzame lijmverbinding voor niet-gedroogd tropisch hardhout. De technologie is gepatenteerd.

Lees hier de TNO Samenvatting van Onderzoek

GluGreen® vingerlassen

Door te vingerlassen volgens de GluGreen® Technologie worden houtproducten gemaakt die mooi recht en stabiel zijn. Ook ontstaat daardoor een grote vrijheid in toepasbare lengtes. Er zijn lengtes mogelijk tot 12 meter lang! Informeer naar de mogelijkheden voor uw kopmaat.

De GluGreen® Technologie maakt het mogelijk om van kort hout lange lengtes te maken. Kort hout betekent lengtes vanaf 60 cm – 180 cm. Eveneens is het mogelijk om lengtes van 180 cm – 600 cm lengte aan elkaar te verbinden. Uiteraard heeft de houtkwaliteit van het ingangsmateriaal een grote invloed op de uiteindelijke houtkwaliteit van het gevingerlaste product. Wij nemen graag de kwaliteitscriteria met u door.

De vingerlasverbinding zelf is onder andere getest op sterkte en duurzaamheid. De sterkte van de GluGreen® vingerlas is globaal gesproken zeker 1,5 keer zo sterk als de gangbare vingerlas in bijvoorbeeld gedroogd hardhout. De vingerlas leent zich goed voor gebruik in houtconstructies en in de tuin en is breed toepasbaar voor de verschillende tropische hardhoutsoorten. In de afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan met Angelim vermelho, Azobé en Massaranduba. Positieve ervaringen zijn er met de houtsoorten Bilinga, Cumaru, Louro preto, Okan en Tali. Wilt u ook een houtsoort laten vingerlassen? Informeer bij ons naar de mogelijkheden!

Bijzonderheden GluGreen® Technologie

De GluGreen® Technologie verschilt fundamenteel op een aantal onderdelen van de conventionele manier van vingerlassen. Het hout mag gewoon ongedroogd zijn: dat betekent houtvochtgehaltes tussen de 20% – 50%. In GluGreen® verlijmd hout behoort een bodemspeling aanwezig te zijn (zie foto), terwijl dat in bijvoorbeeld KOMO-gevingerlast hout als een productiefout wordt aangemerkt. Hetzelfde geldt ook voor het breukbeeld. De gebruikte lijm is ook een vernieuwing. Deze exterieur lijm wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor het verlijmen van grote en zwaar belaste constructies zoals windmolens. Deze moeilijk verwerkbare lijm levert een grote bijdrage aan de sterkte en de duurzaamheid van de verbinding.

De GluGreen Technologie is juist geschikt voor niet-gedroogd tropisch hardhout.

GluGreen verlijmt niet-gedroogd tropisch hardhout

Bodemspeling is een kenmerk van de GluGleen vingerlas. Deze is zichtbaar aan het uiteinde van de vingers.

Bodemspeling in GluGreen gevingerlast niet gedroogd tropisch hardhout

Kwaliteitsbewaking

Het proces van GluGreen® vingerlassen wordt volgens een Interne Kwaliteitsbewaking (IKB) gemonitord. Uit elke productie worden monsters getrokken die worden beproefd. Vanuit de kennis die daarmee opgedaan wordt, ontstaan nieuwe ideën voor verdere ontwikkeling.

Ontwikkelingen

Er wordt achter de schermen nog steeds doorontwikkeld. Zo zijn er veelbelovende ontwikkelingen gaande om de sterkte van de verbindingen verder te verhogen. Naast het vingerlassen wordt ook de potentie om met GluGreen® te lamineren verder uitgedacht. In de ontwikkelingsjaren is hierin al veel bereikt en dat vormt een goede basis voor verdere ontwikkeling.

Meer informatie

Lees hier de TNO Samenvatting van Onderzoek

Technische informatie

7 jaar onderzoek

Back To Top